2.évad 16.rész: Cat and Mouse

ffixer

Ööö... mikor is volt legutóbb olyan rész, ami úgy teljes mértékben magáról az űrcsatáról szólt? Ööö... volt egyáltalán ilyen a második évadban? Na ugye, hogy nem. Meg úgy egyáltalán, elég ritka az, hogy egy rész úgymond CSAK az űrcsatáról szól. Ezelőtt talán Shadow of Malevolence, és a Storm Over Ryloth voltak ilyenek. Meg esetleg még a Rising Malevolence is, a maga sajátos módján, persze akkor most nem vettem figyelembe az úgynevezett "átszállunk az ellenség hajójába" stílusú részeket, amiknek a nagy része szintén az űrben játszódik, de azért az - számomra legalább is- egy kicsit más kategória. Na de hosszú várakozás után itt egy új űrcsatás rész. Lássuk, hogy milyen új ötletekkel, és helyzetekkel sikerült még jobban feldobni a már jó bevált receptet!

A láthatatlan hajó.

Organa és a küldöttsége épp Christophsis-on tartózkodik, amikor a szakadár erők elfoglalják, és blokád alá vonják a bolygót. Tehát Organa-jék ellenállásba ütköznek, és ki kell tartaniuk itt a bolygón. Csak hát fogyóban van az élelem, a víz, és a lőszer. Így a bolygón levő ellenállás egyre gyengül.
A Köztársaság - aki nem szeretné, hogy a bolygó szeparatista kézre kerüljön, illetve Organa szenátort, és a küldötteit se szeretné veszni hagyni- egy flottát küld a szepi blokád ellen.
Az akció élén - milyen meglepő- Anakin Skywalker áll. Az elsődleges feladatuk az, hogy Organa-jékat kimentsék a körülzárt bolygóról. Azonban a köztársasági erők Obi-Wan segítségére is számítanak, csak ő még nem érkezett meg.
A szeparatista blokád enyhén szólva túlerőben van, a köztársaságiak szénája egyre rosszabbul, és rosszabbul áll, amikor megjelenik Obi-Wan hajója.
Obi-Wan azt üzeni Anakinéknak, hogy vonuljanak vissza a hold mögé, mert akar valamit mutatni (meg hát egyébként sem járnak jól, ha folytatják a csatát...).
Mikor visszavonulnak, Anakin átrepül Obi-Wan hajójába, ahol a mester megmutatja neki az új fegyvert, ami nem más, mint egy új hajó, ami képes láthatatlanná válni.
Obi-Wan arra kéri az egykori tanítványát, hogy a hajó segítségével szállítson élelmet a christopsisi ellenállás tagjainak.
Eközben Yularen beazonosítja a csatában levő parancsnoki hajó jelét, és rájön, hogy a blokád élén Trench admiárlis áll, akiről korábban már azt hitték, hogy meghalt a malastare-i csatában. Ezt elmondja Anakinnak is, még mielőtt felszálnak az álcázóhajóval. Yularen is velük megy, ugyanis ő már jól ismeri Trench admirális taktikáit, így ha rosszra fordulna a helyzet, akkor legalább lesz egy tanácsadó.
Nem sokkal az indulás előtt még egy Küllő nevű újonc is felszáll a hajóra.
A felszállást követő 10 másodperc után a hajó láthatatlanná válik, a csapat pedig elindul a blokád felé.
Eközben Trench admirális is tervezget. Azt találja ki, hogy keselyűdroidokat küld a gyengülő ellenállás búvóhelyére. Azt reméli, hogy ezzel majd kiűzi a köztársaságiakat a hold mögül, akiknek ugyebár a szenátor kimentése az elsődleges cél.
A keselyűl el is indulnak a bolygó felé, a láthatatlan Anakinék pedig érzékelik őket a radarjukon.
Az egyik pilóta folyamatosan számolja, hogy mekkora a távolság köztük, és a keselyűk között. A távolság egyre csökken. A csapatból egyre többen gondolják úgy, hogy a keselyűk tudják, hogy ott vannak. Már azon is filózgatnak, hogy megtámadják őket. Ha viszont támadnak, akkor kénytelenek láthatóvá válni, és akkor már semmi kétség sem lesz affelől, hogy Trench-ék tudják, hogy ők ott vannak.
Aztán Anakin végül úgy dönt, hogy - a láthatatlanságot leszámítva- kapcsoljanak ki mindent, és csak sodródjanak az űrben. Hátha nem ők a keselyűdroidok célpontjai.
A keselyű bombázók végül elszáguldanak a láthatatlan hajó mellett, és elkezdik bombázni a környéket, ahol Organajék vannak. A szenátor fel is hívja Obi-Want holo-n, és elmondja, hogy a szepik földi, és légi támadást is bevetettek, és már nem fogják sokáig kibírni.
Obi-Wan ezután felhívja Anakint, és közli vele az új taktikát: Ők (Anakinék) leszállnak a christophsisra, átadják a szállítmányt, és azután ott is maradnak segíteni az ellenállást, amíg Obi-Wanék megtámadják a blokádot.
Sem Anakin, sem Yularen nem helyesli ezt a döntést. Yularen azt mondja, hogy ennyi hajóval képtelenség győzni Trench ellen. Obi-Wan azonban nem enged, és ragaszkodik a tervéhez.
Anakin viszont amellett érvel, hogy ha már sikerült bejutniuk Trench hajója mögé, akkor már meg is kell őt támadniuk a torpedóikkal. Ezt sem Yularen, sem Obi-Wan nem helyesli, de Anakin sem enged. Lekapcsolja Obi-Wan hologrammját, és megtámadja Trench hajóját.
Yularen figyelmezteti Anakint, hogy a torpedók nem elég erősek egy teljes parancsnoki hajó elpusztításához, viszont kiderül, hogy Anakin terve igazából az, hogy magukra vonja a figyelmet. Így ők lesznek a fókuszban, és nem a christophsisi ellenállók.
A támadás meg is kezdődik. A kilőtt torpedók nem érnek sokat az admirális hőpajzsai ellen, de a figyelem legalább tényleg rájuk terelődik.
A támadás után Anakinék ismét álcázni akarnak, de Trench rakétákat lő ki feléjük. Anakin is rakétákat lövet ki (majd ezután láthatatlanná válnak), és a rakéták összeütköznek (azért, mert ezek a torpedók mágneses nyomok alapján követik a célpontot). Ezután Anakinék aktiválják a hajó álcázóberendezését. Az ellenség azonban még mindig feléjük lő, Anakinnak azonban sikerül kikerülnie az érkező lézereket.
Trench indít egy hívást Anakinék felé egy nyílth frekvencián. Azt mondja, hogy figyelemreméltó Anakin próbálkozása, de már volt ilyen hajóval dolga, és a technikájuk nem tudja őket megmenteni.
Később aztán Anakinék felhívják Obi-Want, aki elmondja, hogy Trench már tényleg harcolt régebben álcázóberendezések ellen, és akkor követőtorpedókat használt, amik akkor is hatásásosak voltak, amikor az ellenfél álcázóberendezése be volt kapcsolva. Ebből Anakin rájön, hogy Trench valószínűleg mágneses nyom alapján követi őket. Anakin - ennek az infónak köszönhetően- kitalál egy újabb tervet.
Ismét lekapják az álcázást, torpedókat lőnek Trench hajójára (amik megint nem használnak sokat a pajzs ellen), ezután visszakapcsolják az ácázást.
Trench megparancsolja, hogy kövessék az álcázóhajó mágneses nyomait, és lőjenek utána követőtorpedót.
Követőtorpedót lőni viszont csak akkor lehet, amikor a hőpajzs ki van kapcsolva. Emiatt aztán Trench lekapcsoltatja a pajzsot, és ezután kilöveti a torpedókat.
A torpedók követik a láthatatlan hajót. Anakin elkezd menekülni a torpedók elől, és egyenesen Trench hajójának az irányába megy (azon belül is a parancsnoki híd felé).
Anakinék hajója pont, hogy csak súrolja a parancsnoki hajó tetejét, az őket követő torpedók viszont egyenesen a parancsnoki hídba csapódnak be, megölve ezzel a parancsnokságot (köztük Trench-et is), és maga a parancsnoki hajó is harcképtelenné válik.
A hajóban újongással nyugtázzák Anakin "hőstettét", és még Obi-Wan is elismeri az ötletet.
Tehát Trench halott, a vezetésnek lőttek. Obi-Wanéknak most már van esélye a támadásra, így meg is indulnak a szepi hajók ellen. Anakinék pedig leszállnak a Christophsis felszínére.

Ezt most komolyan gondolták?

A legnagyobb baj ezzel a résszel, hogy túlságosan komolyan akarja magát vetetni, pedig maga a sztori azért közel sem olyan epic, mint amilyennek látszatni akarja magát. Egyébként feltűnt, hogy ez a rész - valószínűleg- az egy évaddal ezelőtti Hidden Enemy előzménye volt, ami pedig a Clone Wars mozifilmnek volt az előzménye? Ez azért elég érdekes, nem? Akkor a 3. évad 16. része meg ennek lesz az előzménye, vagy mi?
Egyébként meg ez a rész szerintem olyan, mint ha a Rising Malevolence-t, és a Storm Over Ryloth-ot próbálták meg volna összegyúrni. Ez jól is elsülhetett volna, viszont a helyzet sajnos nem ennyire rózsás. Az alap sztori még nem is lenne olyan vészes (már ha nem lenne ennyire csúfosan Storm Over Ryloth koppintás), de végig olyan az egész, mint ha MINDEN Organa szenátor megmentésére menne ki, egy egész bolygó megmentése pedig nem is lenne olyan fontos. Pedig azért van különbség, annak ellenére is, hogy Organa szerintem nem olyan rossz szereplő. Azt sem értettem még - így a sztorival kapcsolatban-, hogy mi értelme van annak, hogy Anakinék lemennek a bolygóra, ott adnak egy rakás kaját Organajéknak, majd visszamennek. Mert hát ugye alapból ez lett volna a terv... Ez már csak azért is hülyeség, mert az alapvető cél Organa-jék megmentése volt. Persze, szorított az idő Trench miatt (ő róla egyébként majd később), de nem hinném, hogy egy megfogyatkozott ellenállás tagjai nem fértek volna be egy szállítóhajóba. Úgy össz-vissz azért ez a történet még nem lenne olyan vészes, de túlzottan komolyan akarja vetetni magát, pedig azért annyira tényleg nem jó...
Aztán ha már megigértem, szólnék 1-2 szót Trench-ről is. Vele pont ugyanaz a baj, mint a történettel. Iszonyat keménynek akar tűnni, mindenki úgy csinál, mint ha valami Darth Vader, vagy Cad Bane kaliberű gonosz lenne, közben meg egy átlagosnak sem mondható admirális, akinek a személyisége valahol Mar Tuuk, és Lok Durd között van. Csak, hogy azt a kettőt nem vetted komolyan egy pillanatig sem.
Emiatt aztán tényleg nagyon eltúlzottnak tűnik az egész karakter.
Na de akkor nézzük inkább a jó dolgokat, mert azért azokból is akad, még ha nem is olyan sok.
Először is maga az álcázó hajó nagyon ötletes, és viszonylag jól ki is használták az ebből adódó lehetőségeket. A hajó belső tere is nagyon jó volt, különösen a műszerfalak lettek nagyon szépek. Az az ötlet sem volt rossz, hogy van egy újonc, aki megtanulja, hogy milyen is az, ha Anakin mellett harcolsz. Nem nagy szám, de akkor is jó ötlet sztem.
A részben található még egy utalás is, az utalások mindig nagyon fel tudnak dobni egy-egy részt. Legyen mondjuk a Landing at Point Rain-ben szereplő Waxos-Ököl páros, vagy a Brain Invaders-ben levő fojtogatós jelenet. Itt Organa szenátor egyik mondata az utalás. Ugyanis amikor a keselyű bombázók megtámadják a rejtekhelyet, akkor Organa ezt mondja Obi-Wannak: "Megtámadott minket a szakadár flotta. Légi és földi támadást indítottak. Nem tudunk tovább kitartani. Nincs semmi esélyünk! Segítsen Kenobi tábornok. Ön az egyetlen reményünk." Ennél tisztábban utalni az Új Remény-re már nem is lehet, de most komolyan...
Végül is azt tudom mondani erről a részről, hogyha kicsit alaposabban átgondolják a sztorit, és Trench karakterét, akkor sokkal jobb lett volna. Illetve hiányoltam belőle a pörgősebb űrcsatákat, ahol mondjuk nem csak nagy hajók lövik egymást, hanem lettek volna cirkáló vs. cirkáló harcok is. Persze jó ötletek azért vannak benne, pl. az epizód végi nagy ötlet, de azért valljuk be: A Storm Over Ryloth befejezése jobb volt.
Kár ezért a részért, sokkal jobb is lehetett volna.

Szerintem: 63%
Szerintetek: 81%
Szinkronos Videó (KATT)

CWBA DÍJ: A MÁSODIK ÉVAD 
LEGJOBB CSATÁJA.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://clonewars.blog.hu/api/trackback/id/tr431878706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mpsith 2010.04.03. 17:43:33

Űrcsatás rész volt, az igaz de azért nem rossz.

80%

Nabopolasszar 2010.04.03. 18:23:51

Amúgy nem Organa megmentése volt a fő cél hanem hoyg készleteket vigyenek a felszínre(jó mellékesen kihozták Organát is )
92%

grievous 2010.04.03. 19:35:01

Kar hogy Trench meghalt ,90%..

Ariza (törölt) 2010.04.03. 19:39:37

Hát nekem mikor elsőre néztem nem tetszett a rész. Azt gondoltam hogy nem is olyan rossz de nem is olyan jó. Viszont mikor másodjára néztem már kifejezetten tetszett. Sztem az is nagy volt mikor Anakinék ülnek a hajóba jönnek feléjük a keselyük és egyre közelednek és nem tudják hogy észrevették e őket vagy mi. Trench karaktere sztem fasza lett azért nincsen Thrawn admirálisi magasságokban, de azért jó:D. Az utóbbi 3 elég gyenge rész után ez kifejezetten jó volt + a 17. is. Érdekes a Duchess of Mandalore mindenkinek bejött, nekem naon nem, ezzel meg fordítva van:D 89%-ot mindenképpen megér(Y)....

Ariza (törölt) 2010.04.03. 19:47:27

Mikor először néztem meg a részt nem tetszett. Aztán mikor másodjára akk má kifejezetten jó volt. Sztem az is nagy volt mikor ülnek benn az álcázott hajóban és közelednek feléjük a keselyük és nem tudják hogy most észrevették őket vagy mi. Trenchről is azt gondoltam először hogy nem is olyan rossz meg nem is olyan jó. De naon fasza karakter, azért nincs oan Thrawn admirálisi magasságokban, de jó:D. Az utóbbi 3 elég gyenge rész után ez sztem naon jol sikerült. Érdekes a Duchess of Mandalore mindenkinek bejött, hát nekem naon nem. Ez meg pont fordítva. Jó rész volt 89%-ot mindenképpen megér....

General Zavala 2010.04.03. 21:05:59

Sok szép és jó dolgot sikerült megvalósítani, mint például az álcázóberendezéssel felszerelt hajó. Tetszett, hogy végre a köztársaságiak oldalán is látni lehet 1-2 új csodafegyvert. A sztori egyszerű volt, de nagyszerű. Anakin dumái hatalmasak voltak, kezdve az üdv, rondasággal és kivételesen jól tette, hogy nem hallgatott Obi-ra. Trench...nem rossz karakter, de én többet vártam. Csalódtam, hogy a hírhedt zseni, szakadár vezér kb. 20 perc alatt beadta a kulcsot, ráadásul egy meglehetősen egyszerű csapdába sétálva. Amíg száguldottak felé a torpedók, lett volna ideje bepattanni egy mentőkabinba, mintsem állni és várni a halált. Az álcázott hajó későbbi eltűnése nem zavaró. Miután Obi-Wan-ékat levitte a felszínre, Bail hazament vele és kész.

88%

kriso08 2010.04.04. 06:43:48

Ja,igen,de van egy gond....nem kaptunk ízesítőt a következő részre.

GAbi 2010.04.04. 08:27:40

Nekem a pók igazán bejött a nemigen. 70%

Hirnyo 2010.04.04. 09:14:56

Egyetértek ffixerrel, túlságosan komolyan akarja magát vetetni, pedig maga a sztori azért közel sem olyan epic, mint amilyennek látszatni akarja magát, ugyanez van Trench-el is.
63%

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2010.04.04. 11:20:36

Na ismét bejegyzek mindenkit! Egyébként készülődik a következő részértékelés is :)

kriso08 2010.04.04. 11:24:04

A Zillo Bestia kiköpött godzilla.

mpsith 2010.04.04. 11:59:11

@kriso08: Ez nekem is föltűnt.

Zomb!eboy 2010.04.04. 22:13:35

Szerintem nem volt ez rossz, de kiemelkedő se 78%

cadbane 2010.04.06. 18:01:03

hol lehet ezt felirattal letölteni?

bence1998 2010.04.07. 09:18:00

Üdv!

hát,tényleg elég érdekes hogy a 2. évadban még a film előtt járunk....de amúgy igazából ez a láthatalan hajó olyan mint a 3. részben szereplő invisible hand(grievous cirkálója)

Aszlam 2010.04.15. 21:46:40

szerintem ez 1 baromi jó rész majdnem olyna mint a landing at point rain de azt azért mégsem gyűri le :) 93%

Commander Bly 2010.05.01. 23:25:35

Igen jó és izgalmas rész volt :D kár hogy az admirális meghalt ilyen gyorsan és hogy szokás szerint Anakin győzött pedig kijárt volna a póknak simán egy győzelem...
98%

SuperGalaxys · http://clonestories.blog.hu/ 2010.05.07. 06:56:14

Ha a történet nem is volt olyan nagy szám, azért iszonyat látványos volt, és nekem ez a kedvenc részema Storm Over Ryloth mega Landing at Point Rain után. 90%

Gubb 2010.06.28. 17:46:48

98%. Profi munka, a két százalék levonást a következők miatt kapta:
-) Nem tetszik a New Hope-ra való utalás, túl direkt. Elkoptatja a jó szövegeket, ha klisészerűen használják őket.
-) Anakin köszönése ("Üdv, rondaság") ötlettelen, otromba, és antropocentrikus. Legalább szellemes lehetne, ha már sérteget valakit.
-) Valóban logikai baki, hogy nem Organa kimentése, hanem ellátása a cél.
-) Trench admirális szerepe túl rövid és valóban hamar feladta. Legalább lézerrel megpróbálhatott volna tüzelni a torpedókra. Régen láttam már szakadár győzelmet, nagyon hiányzik egy Mar Tuuk.

A pozitívumokról nem ejtek szót: minden más dolog pozitívum.

Rex Százados 2010.07.24. 12:51:35

szerintem ez nem is olyan rossz rész (94%)

a lopakodóhajó nan király trench pedig túl nagy képű mint általában az összes szeparatista vezető

a fekete páncélú klónpilóta is nagyon jó volt

barkó 2010.08.08. 20:37:24

Hát van egy csomó ûrhajóval kapcsolatos hülyeség, amirôl Bossk már értekezett a szinkronos benyomásokban. De a szereplôk, a helyszínek, Bail új hangja... ez mind-mind megtette hatását: 90%

barkó 2010.08.08. 20:38:18

Viszont Trench admirálist szerintem túlságosan mellôzték és ismét nem kaptak szerepet a gonoszok eléggé, mert hát ugye az éremnek két oldala van!
süti beállítások módosítása