15. rész Trespass

ffixer

Sajnos nem tudtam vasárnap megírni a részértékelést, mert nem láttam ezt a részt az RTL klubon. Azonban (és hála siriuska 56-nak), nem kell péntekig várnunk. Se nekem, hogy láthassam a részt a CN-en, se nektek, hogy elolvashassátok a 15 részről írt részértékelésemet, amely az Orto Plutonia fagyos vidékén játszódik. Az egész ott kezdődik, hogy Pantora elnöke megkérte a köztársaságot, hogy építsenek a ide egy bázist (amúgy Orto Plutonia a Pantora felségterülete, azaz hozzá tartozik). Szóval itt működött egy bázis, néhány köztársasági klónnal, ám egyszercsak elvesztették velük a kapcsoltatot. Obi-Wan-t és Anakint küldték, hogy járjanak utána ennek...

Ez a bolygó sem lakatlan...

3 köztársasági LAAT Gunship érkezik az Orto Plutonia trópusi övezetébe (de még ez is bőven van olyan hideg, mint a Hoth...). Itt utazik Pantora elnöke Chi Cho, és a szintén pantorai Ryjo Chuchi szenátor. A pantoraiakon kívül még itt van a két világhírű droid, C3PO protokoll, és R2-D2 asztrodroid szerepében. Aztán, hogy a jedik se maradjanak ki, itt van Obi-Wan, és Anakin, a klónok közül pedig Rex az, aki ismertebb. Mikor leszállnak, Rexék azt a parancsot kapják, hogy helyezzenek el annyi szenzort, amennyit csak tudnak.
Közben Obi-Wanék benéznek a bázisra, ahol klón sisakokat találnak, lándzsahegyekre rakva. Mikor beljebb mennek, észreveszik, hogy a bázis tele van klón hullákkal, viszont nem látszanak lövésnyomok, szóval nem olyan biztos, hogy szeparatisták voltak az elkövetők (bár az elnök így gondolja).
Később Rex beszámol Obi-Wan-nak, hogy a szenzorok találtak egy szeparatista bázist.
Természetesen fogják magukat, és egyből oda is mennek a speederjeikkel. Mikor odaérnek, droidfejeket látnak lándzsára szúrva, szóval a szeparatistákkal is azok végeztek, akik a köztársaság klónjaival.
Obi-Wan magával visz négy klónt, és parancsot ad Rexnek, meg Anakinnak, hogy itt is helyezzenek ki szenzorokat, amíg ők bemennek a droid bázisra. Bent találnak néhány "jókora lábnyomot", és egy holo-felvételt, ahol egy ismeretlen lény elkap egy droidot. A naplójuk szerint a déli kanyonba küldtek felderítőket, így Anakin, és Obi-Wan is odamegy. Rátalálnak a titokzatos lények településére, akik - látván, hogy nem támadják meg őket - beengedik őket a jégkunyhójukba, és kőrajzok alapján kommunikálnak velük. 
A talzok (ez a fajuk neve) elmagyarázzák nekik, hogy a droidok támadtak rájuk (a klónok csak belekeveredtek a harcba). Anakinék megértetik velük, hogy ők békés szándékkal jöttek, és megigérik, hogy tárgyalhatnak majd a pantorai elnökkel.
+ Érdekesség: A Csillagok Háborúja: Egy Új Remény c. film kocsmajelenetében is látni egy talz-ot.
A tárgyalás meg is valósul. Pantora elnöke nem tartja a talzokat se civilizáltnak, se megbízhatóknak. Betolakodóknak, és állatnak tartja őket, akiket ki akar írtani, így a tárgyaláson nyíltan hadat üzen a talzoknak.
A szenátus nem szólhat bele a háborúba, ugyanis az elnök, Pantora belügyének nyílvánítja ezt a háborút. Egyedül akkor sikerülhet ezt megállítani, hogyha Chuchi szenátornak (aki nem mellesleg a háború ellen van) sikerül felhatalmazást kapnia Pantora nemzetközi szóvivőjétől arra, hogy tárgyalhasson a talzokkal, és békét köthessen velük. Szerencsére megkapja a felhatalmazást. Mire odaér, már látszanak a háború nyomai. 11 klón (+ az elnök két testőre) meghal, és Pantora elnöke is halálos sebet szerez, majd nemsokkal ezután meghal.
A talzok szemtől szemben állnak a köztársaságiakkal. Most Chuchi szenátoron van a sor. Oda kell mennie, és békét kell kötnie a felháborodott talzokkal. A szenátor magával viszi C-3PO-t is, hogy tolmácsoljon nekik.
Egy szép párbeszéd után megegyeznek a békében, Chuchi szenátor a talzoknak adja a bolygót, és teljes jogú élőlényeknek nyílvánítja őket. Békéük jeléül ott áll két lándzsa a földbe szúrva. Az egyiket a szenátor szúrta le (azon ott van az elnök sapkája), a másikat pedig a Tuysen, a talzok vezére, elfogadása jeléül. Ez a két lándzsa jelképezi a két nép békéjét.

Jobb mint a Hoth?

Na jó, ez hülye kérdés volt, mert más összehasonlítani az SW történelmének egyik leghíresebb jelenetét, a CW egyik teljesen korrekt, de azért nem a legjobb részével. Na de haladjunk sorba. Orto Plutonia nem annyira szép, mint a multkori két részben szereplő ismeretlen bolygó, de ha egyszer a havazástól semmit nem lehet látni, akkor nincs mit tenni...
Egyetlenegy csatajelenet van a részben, amikor a speeder-es klónok (élükön "Rex bácsival") harcolnak a négylábúakon lovagló talzok ellen. Viszont el kell mondanom, hogy ez az egy csatajelenet nagyon-nagyon ott volt, a CW történelem (már ha van ilyen...) egyik legizgalmasabb harca, amit nem nagyon részleteztem, direkt azért, hogy majd a magyar videóban nézhessétek végig. Fontos még megemlítenem, hogy ebbe a részbe bekerült egy új, eddig sosem hallott zene, ami szerintem még jobb, mint a klasszikus birodalmi induló.

Az új karaktereket is csak részben érheti panasz. A talzokat valamiért nagyon megkedveltem, főleg az öklendezős beszédükkel, az elnöknek is van egy határozott - és elég gonosz - jelleme. Viszont Chuchi szenátor nem volt túl jó szereplő. Kezdjük azzal, hogy a magyar hangja - szerintem - egyáltalán nem illik hozzá, ráadásul valamiért nehéz elhinni, hogy egy szenátor ennyire tudálékos legyen (mondjuk Ashokánál még mindig jobb...).
Nem a legjobb rész, de az átlagnál (ez olyan 70-80% között van) jobb. Szóval az értékeléseeeem:

Szerintem: 84%
Szerintetek: 60%
Szinkronos Videó (KATT)


Get Your Own Quiz!, More Quizzes

A bejegyzés trackback címe:

https://clonewars.blog.hu/api/trackback/id/tr61126327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2009.05.18. 19:22:04

Nah, itt van, egyből magyarul. Lehet értékelni...

Zomb!eboy 2009.05.18. 20:01:27

Most legonoszozhatszok, meg leszeparatistázhaztok, de én a Talz-oknak szurkoltam és Rexen kívül az összes klón halálát akartam, meg az elnök halálát is, de amúgy csak az a bajom a résszel, hogy ártatlanokat ölnek hülyeség miatt.79%

Tetezui · http://www.starwarstheclonewars.weboldala.net/forum 2009.05.19. 19:25:46

Ugyanaz a véleményem mint Zombieboynak+ mégannyi hozzáfűznivalóm van, hogy ebben a részben minden olyan hamar történt. "A leghosszabb nap" XD

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2009.05.19. 21:22:36

Oké Zomb!eboy, bejegyezlek. Amúgy ha nincs az a hülye elnök, akkor a klónoknak se kellett volna háborúzni velük. Amúgy csak önvédelemből lőtték a talzokat. Igyekeztek még az elején csak az elnököt megvédeni...

Benyec 2009.10.25. 19:42:15

jáj. mégegy yv-s videó ezt se tudom megnézniXD

Ágki 2009.10.27. 15:06:59

Ez nem tetszett50%

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2009.10.27. 15:39:25

Bejegyeztem a te értékeléseidet is Ágki.

Petyu 2009.10.29. 19:13:58

A story béna, de a végén a csata az menő.
64%

SuperGalaxys · http://clonestories.blog.hu/ 2009.11.03. 18:25:26

Nekem se tetszett ez a rész, azért amiért Zomb!e-nak sem. Ártatlanokat ölnek Rexék. :(
30%

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2009.11.03. 18:32:25

Bejegyzem. Amúgy nekem erről az a véleményem, hogy ez a tanulságnak a része, mert sajnos vannak olyan nagy hatalmú vezetők a valóságban is, akik őrültek. Itt pedig az őrült és nagyhatalmú vezető a Pantorai elnök. Bár eleinte Rexék még igyekeztek csak magát az elnököt megvédeni, és nem szándékosan megtámadni a Talzokat.

katona guy 2009.11.10. 20:29:57

Mikor lesz ennek a résznek kvíze?

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2009.11.10. 20:34:16

@katona guy: Hiszed vagy sem, de nagyon eltátottam a számat amikor ezt a kommentet olvastam. Pont most csinálom, pont most jutott eszembe, de ho... honnan tudtad? Azta, ilyen is nagyon ritkán van. Halál komolyan mondom, pont most csinálom, most tartok a hatodik kérdésnél!

katona guy 2009.11.10. 20:39:12

Gondolat olvasó vagyok

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2009.11.10. 20:47:10

@katona guy: Ezek után semmi kétség, most ki is rakom, hogy addig ezzel, és ne az én gondolataim olvasásával legyél elfoglalva :)

barkó 2009.12.05. 18:15:21

10/10 a kvízre pedig ez a rész szar.

Gubb 2010.01.01. 23:44:07

Én nem láttam mindegyik CW részt, csak úgy tíz-tizenkettőt, de ez volt az egyik legjobb (nálam 98%).

Szerintem ez 1). az egyik legrealistább és 2). legjobban megcsinált epizód (a Rookies a másik, ami épp ilyen rohadt jó).

Realista épp az ártatlanokkal való háború miatt. Általában nem igazán szeretem az óvodás színvonalú jófiúk-rosszfiúk megkülönböztetésre épülő történeteket. Szerintem zseniális húzás volt az alkotóktól, hogy a klónkatonák árnyoldalát is bemutatták: a klónok katonák, akiknek végre kell hajtani a parancsokat, még akor is, ha nem értenek velük egyet.

És nagyon jól is van megcsinálva: ez az egyetlen Star Wars alkotás, aminek nem igazán kell szégyenkeznie az ócska dialógusok miatt. A történet szuper, észbontóan megrajzolták és a zene is nagyon ott van, filmszerű jelleget kölcsönözve a rajzfilmnek.

A hibája egyedül a végén található lelkizés a tartós békéről, ami kicsit giccsesre sikerült, ezért -2-3%. De egyébként profi rész.

Gubb 2010.01.10. 23:07:35

Bocsi, megváltoztattam a véleményem. Úgysem számít sehol, de nekem magamnak igen. Szóval, azt a pár mondatot a végén igazán megbocsáthatjuk. Még mindig ez a kedvencem, sokkal kevésbé szeretett részekre jobbat adtam. Ez nonszensz. Úgyhogy 100%, és ez az utolsó szavam.

Hirnyo 2010.02.26. 21:02:56

Hát ... enm is tudom... legyen 70%

Sulfa 2010.04.02. 10:43:24

Na szóval. A rész elég jó volt és szerintem külön kiemelte az, hogy az ambiciózus államelnök úr meghal a végén. De azért a finghangú lények nekem nem tetszettek túlságosan. 30%

Sulfa 2010.04.02. 10:45:32

Ja ha az érdekesség, hogy van egy talz a Cantina bárban (Mufftak) akkor az is, hogy két Durosi is van ott!

Gubb 2010.06.28. 14:28:32

Az nem túl érdekes: a duro(so)k emberemlékezet óta űrutazók, a talzok pedig kőkorszinten élnek, így aztán hogy kerültek a tatuinra?
süti beállítások módosítása