17. rész Blue Shadow Virus

ffixer

Szeparatista droidok jelentek meg a Naboo-n! A bolygó lakói teljesen kétségbe vannak esve, és már a legrosszabbtól tartanak (nyílván nem akarják, hogy megint szeparatista megszállás alatt legyenek, mint a Baljós Árnyakban). Padmé, és Jar Jar (akik ugyebár Naboo bolygójáról származnak) rögtön odamennek, hogy felmérjék az ottani helyzetet. Néhány kósza rohamdroid jelenléte nem elég ahhoz, hogy a köztársaság meggyőződjön arról, hogy a Naboo tényleges veszélyben van, szóval ki kell vizsgálni, hogy miért vannak itt, mit akarnak. Az egyik Naboo-i orvosdroidnak sikerül működésképessé tenni az egyik lelőtt szeparatista droidot, majd C-3PO segítségével megpróbálják kiszedni belőle a szükséges infókat.

Nem csak a vízben!

Annyit sikerül megtudniuk, hogy van valamilyen vírus (ami kis mennyiségben kikerült), meg valamilyen titkos labor itt a Naboo-n. És hogy miért nem tudnak meg többet? Mert Jar Jar (természetesen bénázásból) ráborít egy szekrényt a szepi droidra, miközben egy "maxifini csemegét" üldözött.
Ez a "maxifini csemege" nem más, mint egy rovar, ami a Keleti Mocsarakból származik. A rovar a szepi droid teste alól repült ki, és az a droid amúgy is sáros volt, szóval egyértelmű, hogy a droid a mocsárvidéken járt, és valószínűleg akkor ott lehet a titkos labor is.
Mostmár semmi sem zárhatja ki, hogy a szeparatisták készülnek valamire itt a Naboo-n, ezért Yoda odaküldi hozzájuk Obi-Want, meg Anakint. De persze addigra Jar Jar, és Padmé már messze járnak.
Útjuk során észrevesznek egy halott shaak csordát, akiknek a pásztora, Peppi Bow először rájuk támad.
Ám Padmé elmondja, hogy a vírus - ami megölte Peppi Bow csordáját- a mocsárból jöhetett.
A pásztor felajánlja nekik, hogy
vezeti őket a folyó partján, de elutasítják az ajánlatot, és megigérik, hogy katonákat hívnak, akik elhozzák innen a pásztort.
Később - a mocsárnál- Jar Jarék találnak egy bejáratot, ami valószínűleg a laborba vezethez. Padmé jelenti Typho kapitánynak a tartózkodási koordinátáit.
Próbálkoznak a bejárat kinyitásával, ám hirtelen droidok veszik körbe őket, akik föld alatti liftecskékből jönnek ki.
A következő jelentben már a gonosz, prof. laborjában vannak elfogva, akik tart nekik egy rövidke bemutatót a Kék Árnyék Vírus, levegőben is élőképes változatáról.
Ugyanis a Kék Árnyék Vírus régebben egy halálos vírus volt, ami víz útján terjedett, és rengeteg élőlényt sikerült elpusztítania. Viszont már régebben kiirtották, és mindenki azt hitte, hogy már nem is létezik.
A gonosz - Nuvo Vindi névre hallgató- őrült professzornak azonban nem csak, hogy sikerült visszahoznia ezt a szörnyű vírust, de képes volt egy olyan törzsét is megalkotni, ami a levegőben is élőképes.
Ezek elég hatásosak, hát még ha bombákba rakjuk őket...---> Mert ugyebár a gonosz prof. így használja őket.

Eközben megérkezik egy LAAT Gunshippel a 3(!) jedi is: Obi-Wan, Anakin, és a kis szája Ashoka. Ekkor már Peppi Bow is ott tartózkodik, akit Ashokával együtt elküldenek, hogy keressék meg Padmét, és Jar Jart.
Mikor Anakin ráförmed Typho kapitányra, hogy miért nem küldtek valakit utána, ő azt mondta, hogy a legújabb fejlemények miatt.
A legújabb fejlemények nem mások, mint, hogy találtak egy droid fejet, s abban is egy holo-üzenetet, ahol Nuvo Vindi megfenyegeti Naboo-t, hogy megfertőzi az egész csillagrendszert, mert már annyi Kék Árnyék Vírusa van, hogy meg tudja fertőzni az egész galaxist. Már pedig ha ez így van, akkor majd a háború lesz a legkissebb gondjuk.
Viszont azért van jó hír is. Padmé megadta még a koordinátáit, szóval meg tudják nézni a labor holo-képét.
A bomba sugárzás is igen magas, szóval itt gyárthatják őket. Meg kell semmisíteni a labort, vállalniuk kell a kockázatot, egyrészt mert Padmé, és Jar Jar ott van, másrészt meg azért, mert a megsemmisítés következtében felrobbanhatnak az itteni bombák, és akkor a Naboo megfertőződik. De ha muszáj, akkor inkább egy bolygó fertőződjön meg, mint az egész galaxis. Szóval bármi is legyen, nem szabad hagyni, hogy a bombák kikerüljenek a laborból.
Ashokáék rátalálnak a labor helyére. Obi-Wan azt mondja Ashokának, hogy ne hatoljon be, hanem robbantson fel egy bunker bombát a labor déli végénél, mert akkor az ott lévők figyelme elterelődik, lezáródik a bombaraktár, és ők addig be tudnak hatolni.
Beesteledik. Ashoka felrobbantja a bombát, megjönnek a klónok, és a szájas padawan velük együtt behatol az épületbe, elterelve ezzel a figyelmet. Még lemegy Anakin is néhány klónnal, meg - egy másik helyen- Obi-Wan is néhány klónnal.
Anakinéknál nagy a csönd, hisz mindenki azon a felén van a labornak, ahol Ashokáék harcolnak.
Ám mégis ledobják a fegyvert amikor beérnek a prof. szobájába, mert ő azzal fenyegeti őket, hogy agyonrázza Padmét, és Jar Jar-t (az egyik gépével) ha nem dobják el a fegyverüket.
Ashokáék elég szorult helyzetbe vannak néhány szemtelen droideka miatt, ám Obi-Wan, és az osztaga pont a legjobbkor érkezik (ráborítják a plafont a droidekákra).
A fegyvertelen Anakinékat droidok veszik körül. Nuvo Vindi fogja a szerkezetet, amivel be lehet kapcsolni a bombákat, bekapcsolja, hogy a gépe rázza Padmét és Jar Jart, majd elfut.
Anakin az erővel magához húzza a fénykardját, legaszabolja a droidokat, majd az egyiket pont nekilöi a karnak, mire a "rázógép" kikapcsol.
Obi-Wanék belépnek a bombaraktárba, és egy kis idő után bekapcsolnak, mert a prof. élesítette őket rádiójelekkel.

Obi-Wan beszámol Anakinéknak a történtekről. Azt is elmondja, hogy hiányzik az egyik bomba. Padmé emlékszik rá, hogy Vindi prof. odaadta a (képen látható) segéddroidjának. Anakin magával visz néhány klónt, hogy elintézze a menekülőben lévő Vindit, a többieknek pedig megparancsolja, hogy keressék meg a segéddroidot.
Padmé és Jar Jar megtalálják a segéddroidot, majd - egy kis üldözés után- elveszik tőle a bombát, ami épp robbanni készül. Padmé szól Ashokának, aki megígéri, hogy küld oda néhány tűzszerészt, akik majd hatástalanítják (a bombaraktárban is ők hatástalanítják a bombákat egyenként).
Anakinnak pedig sikerül elkapniuk a professzort (Obi-Wan, és Peppi Bow segítségével), aki azzal próbálta meg eltéríteni az üldözők figyelmét, hogy Kék Árnyék Vírussal teli kémcsöveket dobált, így a jediknek el kellett kapnia mindegyiket. Viszont van még egy kis probléma, ugyanis kb. egy másodperc van még a bombák felrobbanásáig. Már pont készülhetnének a halálra, amikor az utolsó pillanatban a tűzszerészek pont hatástalanítják az utolsót is. Szóval pont megúszták, de vajon milyen maga a rész?

 Lehetett volna jó is

De nem lett az. Hogy miért? Gagyi alapötlet, gagyi történetvezetés, és (többnyire) gagyi, erőltetett szereplők. Mármint nemis magukkal a szereplőkkel volt bajom, hanem inkább a jellemükkel.
Először is ott van a gungan shaak pásztor, Peppi Bow. Nos, én meg vagyok arról győződve, hogy a gungan akcentus csak Jar Jarnál jópofa, és Peppi Bow sem győzött meg ennek az ellentétjéről. Béna szólásaival minimum annyira idegesítő, mint Ashoka.
És akkor másodiknak pedig ott van Nuvo Vindi, akiben semmi eredeti sincs. Csak játsza az unalomig ismert, röhögőgörccsel rendelkező "őrült tudóst", ráadásul még ezt se játsza jól. A jelleme egyszerűen erőltetett. A leggagyibb rajzfilmekbe szoktak ilyen figurák szerepelni, a CW-tól nagyon nem ezt vártam.
Viszont piros pontot érdemel a segéddroid aki sokkal aranyosabb, mint ahogy elsőre hittem róla. És az ő szerepe még csak nem is igazán erőltetett. A főnöke tanulhatna tőle....
A szereplők (többsége) mellett - mint már mondtam- az alapötlet is nagyon gagyi. Előzzük meg, hogy egy rohadt vírus terjengjen a levegőben?! Nooormáliis??! Szerintem pont ez mond ellent annak, amiért bírom a CW-t. Én azért bírom, mert még mindig képes újat mutatni ebben a rendkívül gazdag unive... khm... galaxisban. Például hol látunk olyat a filmekben, hogy Kamino sorsa csak néhány klóntól függ?! Sehol!
Hol látunk olyat a filmekben, hogy a köztársaságiak egy áruló után nyomoznak? Sehol!
És igen! Ezért jó a CW, mert mindig mutatott olyan dolgot, ami új volt, és izgalmas. Még az eddigi, általam leggyegébbre értékelt rész (Rising Malevolance) is bőven szórakoztató volt. Viszont a Blue Shadow Virusnak egyetlen olyan pillanata nem volt, amire azt mondtam volna, hogy: Hú banyek, ez rohadt jó! Még az akciókra sem, amiből csak annyi volt kb. mint a previewben, és azokról is kiderült, hogy kidolgozatlanok, és többnyire unalmasak.
Viszont ha van valami, ami egyértelműen pozitívum, az a Naboo kinézete. Egyszerűen gyönyörű, mégha talán nem is olyan szép, mint amilyen a feltérképezetlen bolygó. Igaz, hogy már láthattuk a filmek(egy részé)be is. Viszont ahogy megláttam animációba, ugyanúgy megragadott a Naboo hangulat, mint ami a Baljós Árnyakba is volt. Az ottani szereplők, az ottani állatok, az ottani helyszínek, az ottani zenék, minden stimmel. Szóval a Naboo feeling garantálva. És tulajdonképpen ez menti meg a részt a 20% alatti értékeléstől. Amúgy egyértelműen ez a leggyegébb rész. És tudjátok mi a legrosszabb??? Lesz folytatása, amit nem várok tűkön ülve...

Szerintem: 28%
Szerintetek: 66%
Szinkronos Videó (KATT)

CWBA DÍJ: A LEGROSSZABB
EPIZÓD!

A bejegyzés trackback címe:

https://clonewars.blog.hu/api/trackback/id/tr361154545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zomb!eboy 2009.06.01. 17:31:36

Na jó, egyvalamit kihagytál, ami szerintem lényeges: a prof. dobálja azokat a kis szarokat, de mivel levegőben terjed, ezért ő is pillanatok alatt feldobhatja a tappancsát, aztán Peppi Bow akcentusa, idegesitőbb mint Ashoka és JarJar együttvéve.A kis droid viszont tényleg jó, és a Naboo is szép.30%

Zomb!eboy 2009.06.01. 17:40:17

ELŐZETES: A prof. jelez a robotjának, aki újra beindít 1 bombát, és a klónok későn veszik észre, ezért Ashoka, Padmé és a klónok elkapják a vírust és ... majd megmenekülnek.

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2009.06.01. 17:46:40

Kösz az előzetest mindjárt jön amúgy a Next Time... De a prof.-on volt védőruha amúgy. Szerintem Jar Jar-nak jól áll a gungan akcentus, de Peppi Bow idegesítő...

Zomb!eboy 2009.06.01. 18:51:42

Ja, biztos volt akkor, annyira érdekelt hogy már erre sem emlékszem :D

Benyec 2009.10.26. 14:05:44

hát ezt se tudom megnézni, de lehet hogy ez nem akkora baj

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2009.10.26. 14:50:12

Hidd el, nem olyan nagy baj. Bár remélhetőleg majd valamikor ez is átkerül a megavideo-ra, és akkor majd végigszenvedheted :P

Petyu 2009.10.29. 19:18:07

Az eleje nagyon jó, de a végére ez is pocsék.
51%

Gubb 2010.01.10. 22:36:15

Legyen mondjuk 80%.

Érvek az epizód ellen:

-) Nuvo Vindi, az őrült tudós - ez rém uncsi sablon. Nem tudom őt komolyabban venni, mint Dextert a Dexter's laboratories-ből, vagy mint Hókuszpókot. A jelenléte egyszerűen irritáló. Pedig igen, jól megcsinálták, és szvsz kihozták ebből a figurából a maximumot - de még így is kevés (egy üres fiókból nehéz kiszedni az aranygyűrűt).
-) Vírusbombák. Újabb uncsi sablon. A Szikla című filmben már láttunk hasonlót. És abban legalább volt egy Connery.

Érvek az eipzód mellett:
Azért kihozták belőle, amit csak lehetett.
--) Rohadt jó csatajelenetek.
--) Padméék megfertőződése drámát visz a buliba, és szerintem sikerült meggyőzőre formálni.
--) Láthattunk végre egy gungan nőt (meg kisgyereket). Nekem szimpi a csaj.

Hát ennyi. Átlagos színvonalú, elfogadható rész, a hibái ellenére.

barkó 2010.01.12. 12:40:09

Szerintem semmi baj nincs a résszel! Nekem szimpatikus az őrült tudós, a droidja is. A pásztort nem nagyon kedvelem illetve majdnem, hogy utálom. Ashoka most szerintem nagyon jó volt úgy ahogy Obi-Wan is. Padmé hozta a formáját vagyis az én szemszögemből: ,,antipatikus és béna hősnő aki azt hiszi ügyes pedig tök béna és van egy kissé bohókás de egyébként végtelenül elszánt és ügyes segítője (Jar Jar)." Anakin a szokásos és utálható szerepében díszelgett. Egyvalakit nem tudok behelyezni sehova! Typho kapitányt! Nem tudom miért! ffixer kommentárja után pedig tök szarnak éreztem az elején, de aztán kedvet kaptam hozzá! Mármint a részhez nem a kapitányhoz.

SuperGalaxys · http://clonestories.blog.hu/ 2010.01.29. 06:13:16

Köhöm... Nincs mit mondanom... 15% (azért a Brain Invadersnél jobb) Szerintem.

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2010.01.29. 17:18:54

@SuperGalaxys: Nekem sincs mit mondanom, legfeljebb annyit, hogy bejegyezlek.

Hirnyo 2010.02.26. 21:04:35

Szerintem rohadt jó. Peppy Bow -5% Nuno Vindi -3%=92%

Sulfa 2010.04.02. 10:50:09

Nuvo Vindi nekem szimpatikus a droidjával eggyütt. 80%
süti beállítások módosítása