3. évad 5. rész: Corruption

ffixer

Az 5-ös szám eddig valahogy mindig bűvös erővel bírt, már ami a sorozatot illeti. Hiszen az első évad ötödik része (Rookies), és a második évad ötödik része (Landing at Point Rain) is zseniális volt, így joggal jöhet a kérdés: A Corruption is van-e ilyen jó? Vagy nem? Tekintsünk egy kicsit bele Mandalore belügyeibe, és talán megkapjuk a választ...

Zöld csempészek, korrupt vámtisztek.

Úgy tűnik Mandalore-nak mindig kijut a problémákból: nem rég volt csak, hogy a bolygó uralkodójának - Satine hercegnőnek-, sikerült megakadályoznia az ellene szőtt összeesküvést, és kiharcolni Mandalore függetlenségét. Élhetnének boldog független életet, gondolhatná az ember, ám a háború még így is betesz nekik, azaz hogy egészen konkrétan a kereskedelmüknek. Ugyan is mivel nem tagjai a Köztársaságnak, kereskedelmi segítségre sem számíthatnak, így egyedül a fekete piac jöhet képbe. Az "ördöggel" viszont nem éri meg üzletelni, ugyanis ők kapzsik, korruptak, meg úgy általánosságba véve megbízhatatlanok, szóval Mandalore kereskedelme igen csak ki van szolgáltatva...
A nép is egyre feszültebb, sokan úgy vélik hogy a teljes függetlenség kiharcolásával már túl messze ment a hercegnő. Hogy ezt a feszültséget enyhítse, Satine meghívja Padmé-t egy diplomáciai látogatásra, amit ő el is fogad.
Satine reméli hogy sikerül kereskedelmet indítania a Köztársasággal, Padmé is közli vele hogy vannak olyanok - ővele együtt- a szenátusba akik nem közömbösek Mandalore sorsa iránt, és igyekeznek beindítani a kereskedelmet. Mandalore feszült lakosai is remélik, hogy ez így lesz, ezt bizonyítandó hogy igen csak nagy számban üdvözlik a frissen érkezett diplomatát.
Amikor megérkeznek a palotába, Satine összehív egy gyűlést, ahol részt vesz ő, Almec miniszterelnök, Padmé a kereskedelmi vezetők, akik egymás közt is vitatkoznak arról, hogy mi lenne a helyes a bolygójuk kereskedelmének. Padmé is fellép ezzel kapcsolatban, elmondja a véleményét miszerint a fekete piaccal nem szabadna tovább üzletelni (hisz ennek köszönhető, hogy a bolygó kereskedelme a jelenlegi szinten van, és a korrupció is virágzik), és hogy ő úgy látja a Köztársaság biztonságot nyújthatna a kereskedelemben. Padmé véleménye vitát robbant ki a kereskedelmi vezetők között, sokan megkérdőjelezik ezt a biztonságot, mondván a Köztársaság is legalább ennyit üzletel a fekete piaccal.
Satine leállítja a vitát, és feloszlatja a gyűlést.
Egy kereskedő hajó érkezik a Mandalore egyik dokkjába. A vámtiszt figyelmezteti a Moogan csempészeket, azonban ők elhalgattatják őt, pár kreditért cserébe (gyk.: lefizetik).
A szállított árujukat egy raktárépületbe vitetik. Mint kiderül, a szállított áru egyfajta tea, amit itt a raktárban állítanak elő. Ezzel még önmagában nem is lenne semmi baj, de a csempészek használnak egy illegális, híg hatóanyagot (a slabin-t). A slabin segítségével sokkal több teát tudnak előállítani, így a nyereségük is megnő. A hatóanyag viszont veszélyes, ha rossz az adagolás akár mérgező is lehet.
Satine és Padmé a vacsoraasztalnál beszélgetnek a háborúról, és arról hogy a szenátusban is jelen van a korrupció, a kapzsiság, és hogy tele van olyanokkal akik csak a saját érdekeiket tartják szem előtt, így megpróbálnak hasznot húzni a jelenlegi helyzetből.
Satine azt javasolja, hogy másnap majd látogassanak meg egy újonan nyílt mandalore-i kórházat, és ellenőrízzék le hogy folyik ott a munka, talán tehetnek valamit ha esetleg ott is felütné a fejét a - szinte- mindent behálózó korrupció.
Másnap, mikor megérkeznek a kórházhoz, megdöbbentően sok kisiskolás korú gyereket találnak ott. Tömésig van velük az egész kórház, és folyamatosan szállítják be az újabb, és újabb gyerekeket. Miután felkeresik a járványügyi Dr. Zaz-t, az elmondja nekik, hogy az itteni gyerekeket megmérgezték, és nem csak itt, hanem bolygószerte kaptak bejelentéseket. Az itteni betegekben egy közös van azt leszámítva hogy mindenki szőkehajú, és gyerek: ugyanabból az iskolából érkeztek. Az iskola menzáján azóta is vizsgálják a legutóbbi ételt.
Mikor Padmé és Satine visszatérnek a kórházból, felkeresik Almec miniszterelnököt, aki úgy gondolja hogy a Halálőrség állhat emögött, elvégre ők terroristák. Satine-ék nem értenek vele egyet. A hercegnő úgy gondolja, hogy a terroristacsoport nem támadná a gyermekeket, hisz ők a hercegnő hatalmát, és kormányzását akarják megdönteni.
Viszont tétlenül sem ülhetnek, amikor gyerekek százai haldokolnak az utcákon/kórházakban, így a hercegnő úgy dönt, hogy Padmé és személyes testőrei segítségével elkezd egy nyomozást.
Miután összehivatja a testőreit, mindegyiknek ad egy-egy komlinket és egy adattömböt, hogy folyamatosan tarthassák a kapcsolatot, és hogy nyomon tudják követni a nyomozást.
Első lépésként Padmé és a hercegnő elmennek a már említett iskolába, ahol a menzán már véget értek a nyomozások, és megállapították, hogy nem a korábbi étel mérgezte meg a diákokat. Mindezt a menzán tartózkodó Dr. Zaz közli velük.
Az menzai menü itala is ki van zárva, ugyanis ott csak friss vizet ihatnak a diákok, ami kizárt hogy mérgező lenne. Viszont elég sok gyereknél van azonos palackozott üdítő, ami egyébként nem része a menzai menünek, csak egy külföldi forgalmazón keresztül érkeznek az iskolákba. Dr. Zaz elkéri az egyik diáktól az üdítőjét, és elmegy kivizsgáltatni.
A gyanakvás nem is alaptalan, a doki nagy mennyiségű slabin-t talál, ami teával keverve, és ekkora koncentrátumban akár halálos is lehet, így biztosak benne hogy ez okozta a járványt.
Az iskola főfelügyelőjétől megtudják, hogy van szállítmányozási naplója az iskolának, így el is mennek a dokkokhoz leellenőrizni azt. Dr. Zaz és a főfelügyelő is velük jön, illetve a testőrök is kisérik őket.
Megnézik a naplót, ahol fel is vannak tüntetve az adatok. Leszámítva a tea szállítmányozásának az adatait, amit nagy valószínűséggel kitöröltek. Amikor Satine-ék erre rájönnek, a főfelügyelő hirtelen megpróbál elmenekülni, ám a testőrök - a hercegnőjük parancsára- megállítják őt.
Satine tudni szeretné miért próbált meg az előbb elmenekülni. A főfelügyelő kénytelen elmondani, hogy a tea forgalmazói egy jó üzeletet ajánlottak neki, és a pénz egy részét saját maga megtarthatta, viszont azt nem tudta hogy a tea mérgezett volt. Satine rögtön tudni akarja mégis kik azok, akik ajánlották neki az üzletet. A főfelügyelő elmondja, hogy ő nem tudja, ő csak egy Siddiq nevű közvetítővel üzletelt, aki egy szállítási társaságnak dolgozik a közelben.
Fel is keresik Siddiq-et, aki nem is tagadja, hogy ő fizette le a főfelügyelőt. Emellett nem is áll érdekében titkolni - hisz ő csak egy közvetítő- hogy honnan szerzi a teát. Elmondja tehát Padmé-jéknak, hogy melyik dokkba szoktak leszállni a Moogan csempészek.
Satine és Padmé úgy dönt, hogy - testőr kiséretével- az éj leple alatt elosonnak a dokkhoz, és megfigyelik a csempészek tevékenységét, remélve hogy sikerül őket lebuktatniuk.
El is bújnak a dokkon levő dobozok mögé, és épp akkor érkezik meg a Moogan csempészek hajója. A landolás után kiszálnak a csempészek a hajóból, kihozatják a szállítmányt a hajóból, és akkor megjelenik a vámtiszt, kaján vigyorral az arcán, és azt mondja, hogy: "Jöttem...ellenőrizni."  Természetesen a csempészek elintézik őt pár kredittel, így világossá válik Satine számára, hogy miként tudtak árut szállítani anélkül, hogy benne lennének a szállítmányozási naplóban.
Satine következő terve, hogy letartóztatja a csempészeket. Másnap beszámol a dokkban látottakról a mandalore-i rendőrkapitánynak, aki nem igazán akarja elhinni Satine mondandóját. Véleménye szerint a dokkok szigorú megfigyelés alatt állnak, és lehetetlen hogy csempészet folyna ott. Satine elkezd gyanakodni, hogy talán a kapitány is benne van ebben az egészben. Ezért aztán határozottan megparancsolja neki a csempészek letartóztatását, ha pedig nem teszi akkor úgy fogja találni hogy a kapitány is korrupt, és ezért vonakodik elhinni amit ő mond.
Így tehát a kapitánynak nincs más választása. Nem sokkal később már meg is érkeznek(Satine, Padmé, a kapitány, illetve még néhány testőr)  ahhoz a raktárépülethez, ahová a csempészek szállítják az árujukat. Érdekes módon a raktárépület ajtaja előtt két őr is áll. Satine először azt hiszi, hogy a kapitány rendelte oda őket, de aztán az emlékezteti a hercegnőt, hogy ő egész idő alatt itt volt mellettük, így lehetősége sem lett volna rá.
Az ajtónálló őrök azt mondják, hogy parancsba kapták, hogy nem engedhetnek be senkit, amikor pedig a hercegnő rájuk parancsol, hogy engedjék be őket, átváltanak támadó üzemmódba, azonban a kapitány két jól irányzott ütéssel képes őket leteríteni, ezután pedig megparancsolja a testőrségnek, hogy tartóztassák le a két őrt. Ezután már szabad az út a raktárba, ahol ott vannak a csempészek a friss szállítmányukkal, és a vegyészek akik éppen a hatóanyagot keverik a teába. Ahogy észreveszik az új látogatóikat, rögtön elkezdenek lőni a sugárpisztolyaikkal. Mindenki fedezékbe vonul, a királynő testőrei pedig igyekeznek hatásosan előretörni. A tűzpárbaj közben a kapitány találatot kap, a testőrök kivonszolják a csatatérről. Padmé megszerzi a sérült kapitány stukkerét, és a hátul maradt testőrökkel együtt beáll egy ember-magasságú konténer mögé, és azt előretolva fokozatosan halad előre, miközben többedmagával elintézi a csempészeket, akiknek a fedezéke csak távolról nyújtott biztonságot.
Így tehát a csempészeknek annyi, a vegyészeket nem sokkal később letartóztatják és a kapitány sérülése sem vészes, helyre tud állni az ütközet után. Satine megparancsolja neki, hogy gyújtassa fel a raktárat. A kapitány először vonakodik megtenni ezt - mondván, hogy ez bizonyítékul szolgálhat-, de a hercegnő megfenyíti, hogy amennyiben nem teszi, úgy tekinti hogy ő is benne volt ebben.
A kapitány tehát végül megparancsolja a testőröknek hogy gyújtsák fel a raktárat, így is tesznek. Tehát ebben az épületben már nem kevernek több mérgező teát.
Satine beszámol a miniszterelnöknek a történtekről, azt is elmondja hogy az incidens után slabin-ellenszert rendelt a kórházakba. Azonban elfogadhatatlannak tartja ezt a korrupciót, ami körbehálózza jelenleg egész Mandalore-t. Almec megigéri, hogy a jövőben cselekedni fog, Satine pedig ezek után számít is erre.
Még mielőtt Padmé elhagyná a bolygót, Satine felveti neki az ötletet hogy a közeljövőben jó lenne egy jedi az akadémián, aki becsületre taníthatná az ifjakat, mert rajtuk múlik Mandalore jövője, rajtuk múlik hogy a jelenlegi helyzet megváltozik-e a jövőben.
Padmé megígéri, hogy beszél majd erről Yoda mesterrel. Ezután felszáll a hajójára, és elhagyja Mandalore-t, illetve annak az aggodalmakkal teli, de reménykedő hercegnőjét.

Ez így kevés.

Túlzás lenne azt mondani erre a részre, hogy rossz, vagy hogy semmi sem működik benne jól, mert ez koránt sem igaz, egyszerűen csak arról van szó, hogy Mandalore jelenlegi helyzetéből - ami egyébként ötletre nem rossz-, csak egy lassan beinduló, lassú tempójú, ellenben jól elmagyarázott, érdekes és követhető nyomozós sztorit tudtak csak kihozni, aminek az izgalmassága koránt sem éri el mondjuk az előző rész (ahol ugye szintén nyomozós sztorival volt dolgunk) színvonalát, és igazából Mandalore-ral kapcsolatban sem fedezhetünk fel túl sok újdonságot, ami azért eléggé szomorú, ha arra gondolunk hogy tulajdonképpen ez a rész az epizód állandó helyszíne, és többet láthatjuk mind eddig korábban bármikor. Na mindegy, azt legalább elmondhatjuk hogy a helyszín kinézetben továbbra is hozza a várt szintet, a külső városkép továbbra is meghökkentően szép, és ebbe beleillenek a királynő díszes termei, és az az 1-2 kissé steril belső tér (iskola, kórház) is. A szőkehajú lakosok továbbra is kissé furán néznek ki szerintem, viszont azon meglepődtem hogy őket leszámítva még a kevésbé fontos mellékszereplők kinézete is milyen jól ki volt dolgozva, legyen szó akár a kereskedelmi vezetőkről, akár a vegyészekről. Kidolgozottnak egyébként még a Moogan csempészek is kidolgozottak, az mondjuk már más kérdés hogy úgy néznek ki, mint egy fáraójelmezbe csúsztatott béka... Szereplők terén nincs sok újdonság, és az a pár új (Dr. Zaz, a kapitány, a csempészek) sem zavarnak sok vizet, egyik sem emlékezetes figura, Satine és Padmé pedig hozzák a formájukat.
Ha eddig nem szereteddet valamelyikőjüket, akkor sanszos hogy most megszereted, ha viszont eddig is jó karakterként tekintettél rájuk, akkor kizárt hogy most megváltozna a véleményed... A királynő testőrei viszont itt már jóval nagyobb szerepet kapnak, mint korábban. Egyedül a Voyage of Temptation-ben láthattuk eddig őket harcolni, de ott is csak pont hogy. Itt azért egy kicsivel több időt hagynak nekik, és bizony annyira király a harcmodoruk, hogy szerintem a rész megnézése után az ember már sokkal kúlabb karakterként tekint rájuk, mint korábban.
Az alapötlet, hogy a semlegesség miatt Mandalore kereskedelme lezülled alapvetően tényleg nem rossz, a cselekmény viszont - diplomácia látogatás, teacsempészek- önmagában nagyon kevés, talán ezért is érzi az ember azt, hogy lassan haladnak a dolgok. Ennek persze van egy jó oldala, azaz hogy minden rendesen el van magyarázva, egyáltalán nincs kapkodás... Azonban hátulütő is akad, egyes részek szerintem kifejezetten túlhúzottak lettek, és emiatt helyenként egy kissé le is ment az epizód az "unalmas" szintre. Ha mondjuk még egy kicsit csavarintanak a sztorin, és nem akarnak mindent erre az önmagában eléggé csonka "teamérgezős" sztorira kihegyezni, hanem mondjuk beletesznek a történetbe több korrupt nagyvállalatot, és egy rakat konfliktust, akkor akár egy kellően egyedi klasszikus epizód is születhetett volna a sorozaton belül, így azonban ez csak egy, az átlagosnál sajnos kissé laposabb rész, ami azért még bőven a nézhető kategória, csak tényleg mondom: ez így kevés...

Szerintem: 69%
Szerintetek: 75%
Feliratos videó (KATT)


Get Your Own Quiz!, More Quizzes

A bejegyzés trackback címe:

https://clonewars.blog.hu/api/trackback/id/tr282376832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ki-Adi-Mundi 2010.10.17. 08:33:08

66% már kéne eyg jókis klónos akciódús rész ennek ellenére rosszabra számítottam ennél a résznél, végülis nemvolt ez olyan rossz végén a harc egész jó volt és tetszetek satine testőre is (kicsit rohamrendőrökre hasonlitottak)

Ravasztigris 2010.10.17. 08:48:26

Jó kis nyomozós sztori, sokkal többet nem vártam tőle: 90%

Ágki 2010.10.17. 09:47:52

Egyetértek Ravasztigrissel:90%

zilllosarkany 2010.10.17. 10:37:12

@Ki-Adi-Mundi: egyetértek veled, kellene a több akció
bár nekem a %- om , most csak 54%

Hirnyo 2010.10.17. 12:46:57

Átlagos 77%-os rész.

Ki-Adi-Mundi 2010.10.17. 13:29:08

már kezdem kicsit unni mandalort bár egy halálörséges rész változtatna szerintem az lessz hogy mandaloriak nembírnak a halálörséggel és ezért behívják a köztársoságot hogy segítsen Satine ellenkezni fog mert fél hogy elvesztei a függetlenségüket de a halálőrségnek a szepik is segíteni fognak és utánna felajánlják a segítségüket... vagy valami ilyesmi

Gree parancsnok 2010.10.17. 14:03:35

75 %
pozitívumok:
- az egyiptomi fáró szerű mooganek
- új szereplők
- padmé és satine úl öltözéke
-a moogan hajó
negatívum:
- nem tudtuk meg hogy a halálőrséggel mi van
- alapból értelmetlen az alaptörténet
ennyi

Ki-Adi-Mundi 2010.10.17. 16:33:28

A kövi rész az Assasin lessz Helyszín Coruscant,szereplők Yoda,Ahsoka,Amidala,Aurra Sing,Graegar Typho,Leírás:Ahsokának kell megvédenie Padmét egy politikai missió sórán de Ahsokán látomásai lesznek egy elhunyt felyvadásztól Aura SIng ről

Ki-Adi-Mundi 2010.10.17. 16:36:54

Typhó amidala testőre volt

Cody1991 2010.10.17. 19:01:17

@Ki-Adi-Mundi: mi az hogy elhunyt fejvadásztól? Aurra Sing tudtommal még él...

argu fisto 2010.10.17. 19:19:45

Na szóval erről fog szólni a kövi rész : Ahsoka álmában látja , hogy Aurra megakarja ölni Padmet . Után elmegy Padmehez , hogy védje . Hamarossan megérkezik Aurra , ahogy az álomban is láthattuk , de ez most valóság . és ebből egy csata alakul ki . Azt még tudjuk , hogy Aurra a fegyvergyűjteményvel jött mert az előzetesbe elég sok fegyvere volt .

argu fisto 2010.10.17. 19:20:52

Aztán , lácik , hogy Aurra lezuhat a géppel a 2. évad 22. részében , mert a szeménél egy kis korom van , vagy valami seb .

mpsith 2010.10.17. 19:21:22

@Ki-Adi-Mundi: Nem baj hogy még a lázadás idején is élt...

kav12 2010.10.17. 19:23:01

@Cody1991: Tuti valahonnan kimásolta :) Tehát ne őt szidd :P xĐ (senkit sem akartam megsérteni, ha ez annak látszott :Đ)
@argu fisto: én is valami ilyesmi következtetést vontam le:
Ahsoka látomásaiban Aurra megöli Padmet. Mintha a valóságot látná. Yodának is elmondja. Ő sztem ilyenkor mondja, hogy: Always in motion, is the future! And many possible futures, there are! :Đ (aki nem érti, ott a webforditó) És aztán eljön a pillanat, amit biztos Ahsoka megálmodott, de itt persze nem hal meg Padme :P mivel 'hathatatlan' xĐ

mpsith 2010.10.17. 19:23:21

@Ki-Adi-Mundi: Nem baj hogy még a lázadás idején is élt...

kav12 2010.10.17. 19:24:16

@mpsith: bár ott lett volna az Executoron Boba Fettel és Bosskkal xĐ (az előző kommentemet nem mutatja, lehet, hogy nem küldte el, vagy ez amolyan szokásos csak akkor jelenik meg, ha egy másodikat is elküldök?)

mpsith 2010.10.17. 19:28:17

@kav12: Úgy néz ki. Én is másodszorra küldtem el az előzőt. Jah, az komoly lett volna ha két filmben is szerepel de mindkettőben csak statisztaként. XD

mpsith 2010.10.17. 19:29:07

@kav12: Úgy néz ki. Én is másodszorra küldtem el az előzőt. Jah, az komoly lett volna ha két filmben is szerepel de mindkettőben csak statisztaként. XD

Cody1991 2010.10.17. 20:07:46

@kav12: nem szidtam senkit csak nem értettem h mi van... remélem nem tilos

Xefim 2010.10.17. 20:19:14

Hááát nem is tudom mit mondhatnék erről a részről. Először is ugyebár ez volt az első rész ami valóban a 3. évadhoz tartozik a többi előzmény volt. Olyan semmilyen rész volt. Ami jó volt benne az Padme és Satine új ruhája, a gotalok, az alapsztori nem lett volna rosz, de ennél azért jóval többet is ki lehetett volna hozni a dologból. Ami nem tetszett az a béna történetvezetés, meg azok a csempészek. Valahogy neimodiaiakat jobban el tudtam volna képzelni csempész szerepben. És annyira a látványvilágban sem hozott újat. Nem tudom, összességében egy olyan 58%ot adnék rá, mert azért nem volt nézhetetlen. De sajna a 6. rész sem sikerült sokkal jobbra.

Xefim 2010.10.17. 20:20:30

Ami meg a 7. rész illeti Padmenak az Alderaanra kell mennie, remélem láthatjuk a bolygót, az egyik kedvencem. :)

kav12 2010.10.17. 21:09:17

@Cody1991: nem is pontosan értettem a szidást :Đ hanem irónikusan :Đ mind1... :P

Captain Korbel 2010.10.19. 21:20:52

SPOILER!
Ugyan már volt egy fél perces előzetes a 7. részből, de mos titt van még egy. Ebben Aurra sikertelen gyilkossági kísérletét mutatja, amely Padme ellen irányul.
www.starwars.com/video/view/0000/0025

petitrooper 2010.10.23. 09:33:41

örülnék ha lenne letölthető assassin
süti beállítások módosítása