2. évad 11. rész: Lightsaber Lost

ffixer

A Clone Wars második évadjáról sok minden elmondható, de az nem, hogy az epizódok egyenletesen vannak beosztva. Először zavartalanul végig nézhettünk négy részt, utána pedig jött egy - ha jól emlékszem- három hetes szünet, amit végül is őszi szünetként is fel lehet fogni. Ezek után megnézhettünk 3 db Geonosisos epizódot, majd ismét egy szünet, ami két hetes volt. Ezután jött az agyturkászos rész, ami - mint később kiderült- az egyetlen decemberi, és az utolsó 2009-es rész volt, így várhattunk az újévig a következő duplapremierre. Most pedig ismét volt egy három hetes szünet, és csak azután jött a Lightsaber Lost. Tehát ennyit a szünetmentes beosztásról. Nézzük is meg, milyen lett az új rész.

Coruscant alvilága

Háború van. Ez pedig kifejezetten hasznos a bűnözők számára, hiszen így nem olyan erős az igazságszolgáltatás, és könnyebben lehet kereskedni a felek között.
Car Affa egy kereskedő a feketepiacon, és fegyverek ad el a Köztársaság ellenségeinek. Ashokát, és Anakint megbízzák azzal az egyszerű küldetéssel, hogy menjenek le a Coruscant-i alvilágba, és fogják el a kereskedőt.
Anakin bemegy az egyik kantinba (Ashokát az ajtó előtt hagyja őrködni), mert a hírszerzés szerint Affa ott mulatja az idejét.
Anakin-nak sikerül is elkapnia a kereskedőt, a kantin többi vendége pedig - a fénykard láttán- kimenekül az épületből.
Ashoka pont ott lábatlankodik a menekülő tömeg elől, így többen is nekimennek, kicsit félrelökve ezzel a padawant.
Ashoka hirtelen rájön, hogy eltűnt a fénykardja. Valaki ellopta tőle, de vajon ki lehetett az ebben a nagy tömegben?
A padawan hirtelen észreveszi, hogy az egyik uszonyos lénynek ott van a kezébe a fénykard. Ám ő elkeveredik a nagy tömegben, ami később feloszlik, és a társaság szétválik, és a tagok több irányba is szétoszlanak.
"Ez a fénykard az életed", mondta mindig Obi-Wan Kenobi Anakinnak, Anakin pedig Ashokának. A padawan pedig pont emiatt nem meri megmondani a történteket a mesterének.
Helyette inkább a könyvtárostól, Madam Jocasta Nu-tól próbál meg segítséget kérni, ám hiába. Az öregasszonynak nem épp a coruscanti bűnvilág a szakterülete, viszont megismerteti Ashokát egy olyan jedi mesterrel, akinek viszont igen.
Ő nem más, mint a meglehetősen öreg, és fura kinézetű, görnyedt hátú, sétabotos Terra Sinube mester, aki már évek óta nem volt semmiféle küldetésen. 
Ashoka leírása alapján sikerül beazonosítani a bűnözőt, a mester pedig arra következtet, hogy a tolvaj a bűntett helyszínétől a legközelebbi feketepiacra mehetett, hogy eladja a fénykardot.
Ashoka már indulna is, azonban a mester megállítja, mert ő is vele szeretne menni, hiszen már nagyon régen nem volt küldetésen.
Persze öreg lévén nem sétál túl gyorsan, így Ashoka sem jut ki hipp-hopp a helyszínre, de mikor odaérnek kifaggatják az árust, hogy van-e fénykardja.
Később az eladó rájön, hogy ezek jedik, és arra kényszerül, hogy elmondja, hol tartózkodik most éppen Brannau, az uszonyos lény aki Ashoka fénykardját lenyúlta.
Be is hatolnak a lakásába, ahol Ashoka erőszakkal ráront, ám a mester lecsillapítja. Sikerül kifaggatniuk, és megtudják, hogy Brannau eladta a fénykardot az alvilág egyik leghíresebb bűnözőjének, Nack Movers-nek.
Ashokáék folytatják a küldetésüket, felkeresik Nack Movers lakását, azonban ott csak a bűnöző hulláját találják. Aztán előlép Ione Marcy -Movers barátnője -aki azt kérdezi tőlük, hogy elment-e már a csoport, aki megölte Nack-et.
Terra Sinube megérzi a nő félelmét, de valami mást is érez benne, ami sokkal erősebb. Ezt közli Ashokával, aki ezután elindul átkutatni a szobákat.
Kutatás közben Ashokának a háta mögé lopódzik a zsebtolvaj, és jól leüti.
Ashoka észreveszi, hogy nála van a fénykard, és elkezdi üldözni.
A tolvaj egy nő, vörös haja van, és fura arca (lásd az első képen).
Terra Sinube eközben Ione Marcy-val beszélget, és rájön - a nő furcsa viselkedéséből- hogy ő amiatt aggódik, hogy nem buknak-e le a tolvaj barátnőjével, akit most Ashoka üldöz. Miközben Sinube elmondja az észrevételét a nőnek, ő addig - a csuklóján levő távirányítóval- hív egy siklót, hogy majd meg tudjon lógni.
A sikló megérkezik, a szobába pedig besétál három rendőr droid - akiket Sinube már korábban hívott, hogy segítsenek kideríteni mi történt Moverssel-, de Marcy-nak sikerül meglógni előlük. Ezek után pedig a tolvaj barátnőjét is felveszi a siklóval, így Cassie-nek (így hívják a zsebtolvajt) sikerül meglógnia Ashoka elől, a fénykardjával együtt.
Ashoka ott éjszakázik a háztetőn, ahol az üldözés abba maradt. Reggel azonban Sinube mester megtalálja. A mester egy speeder-rel indult Ashoka keresésére, ugyanis a rendőrdroidok voltak olyan kedvesek, és odaadták az egyik járművüket a mesternek.
Sinube mester még a beszélgetés során ráhelyezett egy nyomkövetőt Marcy hátára, így megtudják, hogy két rosszmadár most épp az állomáson tartózkodik.
Az Ashoka-Sinube duó már majdnem megtalálta őket, amikor Cassie észreveszi, hogy a barátnőjének a hátán ott van egy nyomkövető, amit ezután rögtön a földhöz vág, majd el is tapossa.
Ashokáéknak azonban még sikerül észrevenniük őket, a padawan meg is parancsolja a rendőr droidoknak (akik az állomáson járőröznek), hogy kapják el ezt a két bűnözőt.
Marcyt el is kapják, Cassie viszont meglóg, és felugrik az egyik tömegszállító tetejére, Ashoka pedig utána.
Az üldözés végül a vonat belsejébe vezet, ahol Jesse túszul ejt egy twi'lek nőt, és a gyerekét. Ashoka nem tud mit tenni, így patthelyzet alakul ki, egészen a következő megállóig, ahol már Sinube mester várja őket.
Mint kiderül, Sinube mester sétabotja félig fénykard is. Elő is veszi a fegyverét, és megkűzd Cassie-vel, akinek nincs nagy tudása a fénykardpárbajokban (az első üldözés elején még azt se tudta, hogy kell bekapcsolni a fénykardot), így a mester lefegyverezi, majd be is üt neki egyet a sétabotjának a "fénykardtartó" részével.
A rendőrdroidok elfogják Cassie-t is, Ashokáék pedig visszatérnek a templomba, ahol Sinube még kér egy utolsó szívességet Ashokától. Azt, hogy ossza meg az ifjakkal, hogy mit tanult ma meg.
Ashoka elmondja nekik, hogy a fénykard tényleg az életük, és felelősséggel is tartoznak a fegyvernek.

Elszalasztott lehetőség

Nem is tudom hol kezdjem. Talán ott, hogy mindig is sajnáltam azt, hogy a coruscanti alvilág ilyen kis szerepet kap, miközben maga a bolygó egyáltalán nem egy ritka helyszín, csak hát általában mindig a jedi templomban történtekre fókuszálnak. Egyedül a Klónok Támadása-nak az eleje játszódott ott egy rövid ideig, de még ennek ellenére sem tudtunk meg sok mindent arról, hogy mi zajlik ott.
Viszont itt a nagy lehetőség, készítenek egy teljes epizódot, ami itt játszódik, és talán így majd kicsit jobban megismerjük, hogy mi zajlik a templomon kívül.
Először is szögezzük le, hogy a helyszínválasztás remek, ahogy a megvalósítás is.
A coruscanti nyomornegyed pl. nagyon jól meg lett valósítva, a bevilágítások, a tömeg, minden. Ez a legtöbb helyszínre elmondható, ötletes, és jól néz ki. Egyedül azok a barna felhőkarcolók néztek úgy ki, mint ha kartonból lennének, de a többi helyszín viszont teljesen kárpótol érte. A rendőrdroidok, és a lebegő tömegszállítók ötlete is nagyon tetszett, de annak/azoknak sem kell szégyenkezni/e/ük, aki(k) kitaláták, hogy hol, és hogyan zajlódjanak az üldözések. Tehát jó ötletek terén minden adott volt ahhoz, hogy egy felejthetetlenül jó epizód szülessen.
És basszus, még sem lett az. Miért is nem? Nos, az még egy dolog, hogy a szimpatikus szereplők száma megyezik a 0-val, de hogy tud valaki ennyire sz*r történetet írni egy részhez, ami a Star Wars univerzum egyik legjobb helyszínén játszódik?
Nem csak az alap sztori kitalálásával van itt a gond, de a későbbiekben is elég gagyi marad a sztori. Az még egy dolog, hogy Ashoka és Sinube tulajdonképpen lakásról-lakásra járkálnak, meg időnként még üldözésben is részt vesznek, de miért? 
EGY ROHADT FÉNYKARDÉÉRT! És ez az egyik legnagyobb hibája a résznek, egy fénykard miatt van ez a nagy felhajtás, és így az egész cselekménynek nincs téte.
Ha valami fontosabb dolog múlna rajta, akkor már izgalmasak lehettek volna az - egyébként tényleg egész ötletes- üldözések, meg úgy az egész sztori...
A másik pedig az, hogy egy szerethető szereplő sincs.
Sinube - bár a végére már egész megkedvelhető, ám ennek ellenére- leginkább olyan, mint ha Yoda valamivel magasabb, és idegesítőbb kiadása lenne. Mondjuk az tetszett, hogy amíg Ashoka a fürgeségével próbálja elkapni a tolvajt, addig ő az eszét használja Marcy ellen, de ennek sincs értelme, hiszen nincs semmi tét.
Nincs semmi tét, nincsenek szereplők, akikért szoríthatnánk (persze lehet, hogy ez az én hibám, és ha szeretném Ashokát, akkor más lenne a helyzet), nincs rendes sztori, amit izgalommal végigkövethetnénk...
De maradjunk még kicsit a szereplőknél, Ione Marcy-val semmi bajom nem volt, viszont Cassie-ben nagyot csalódtam. A képek alapján nekem úgy tűnt, hogy méltó utódja lehet majd a jó öreg Cad Bane-nek, ehelyett nem csak, hogy a nyomába sem ér, de még csak meg sem szabadna említeni őket egy lapon (vagy egy bejegyzésben), olyan nagy a különbség. Cassie-nek tulajdonképpen nincsenek olyan tulajdonságai, amivel kiemelkedne a bűnözők közül, csak egy átlagos zsebtolvaj, ráadásul a hangja sem igazán illik hozzá...
Magyarán az a bajom a résszel, hogy hiába a sok jó ötlet, a brilliáns helyszín, ha egyszer nincs egy normális sztori, vagy legalább egy átlagosnál jobb szereplő, akkor nem fogjuk izgalmasnak érezni sem az üldözéseket, sem az Cassie vs. Terra Sinube fénykardpárbajt, se semmit. Óriási, hatalmas kár érte, nem olyan brutálisan rossz (bár azért majdnem), de simán 90% felett is lehetne, ha a remek helyszín, és a remek ötletek mellé egy szintén remek sztori is betársult volna.
Ez a rész nagyjából olyan, mint a hawaii pizza finomfőzelékkel. Hiába finom az egyik része, ettől a végeredmény még ehetetlen lesz.

Szerintem: 47%
Szerintetek: 84%
Szinkronos videó!


Get Your Own Quiz!, More Quizzes

A bejegyzés trackback címe:

https://clonewars.blog.hu/api/trackback/id/tr561696491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágki 2010.01.24. 11:13:12

Ez jó rész,de kicsit fura és szokatlan volt.DE ettől még nekem:92%.

katona guy 2010.01.24. 11:18:34

Szentem is jó rész volt.Ahsoka meg szentem azért nem vett inkább új kardot,mert akkor Anakin meglátta volna hogy új van. nekem 85%

Xefim 2010.01.24. 11:49:47

Szóval mint azt már írtam, csak sajnos rossz helyre (ezúttal kérek elnézést) én élveztem. Nem volt túlságosan rőteljes rész, inkább olyan szórakoztató párszor megnézhetős rész. A nagy szünet után jöhettek volna valami erősebb résszel, de talán majd a soron következő részek ütősek lesznek. Coruscant viszont király! Szerintem nagyon jól meg csinálták, bár kissé fura hogy kb. 5-6 fajta lény látható a lakósok közt. Ashokaval sincs semmi bajom és édes az öreg dínópofa is. :)
Összegezve tehát lenyen mondjuk 72%

SuperGalaxys · http://clonestories.blog.hu/ 2010.01.24. 12:05:37

Köhöm... Terra Sinube egy elég furcsa organizmus, és a neve is érdekes: valami Föld Sinube... Meg a botfénykard is elég furcsa ötlet, de szerintem ez vicces volt benne :D 51%

adi_ 2010.01.24. 12:09:58

Ebben a látvány volt a lényeg és az meg a fenomenális, jól kidolgozott helyszínek. Ez az ami az első évadban még nem volt meg. ffixer túl kritkus vagy ezzel az epizóddal, de ízlések és pofonok. Nekem speciel a Rookies nem vot egy nagy szám nem tom it esztek rajta!!

SuperGalaxys · http://clonestories.blog.hu/ 2010.01.24. 12:15:59

@ffixer: Most, hogy van egy szerinted gyengus rész, kiváncsi vagyok, hogy tetszik az én alternatívám. Meg a Children of The Force helyetti :D (olvasható a blogomon)

Wilwarin · http://www.gportal.hu/elfportal 2010.01.24. 13:00:14

Szerintem kicsit uncsi rész volt (ennyi szünet után adhattak volna izgalmasabbat is), és az új szereplők rondák voltak XD De a coruscanti alvilág nagyon szuper lett és Tera Sinubet is megkedveltem. Legyen 65% Amúgy Ione Marcy társa nem Jesse, hanem Cassie.

Zomb!eboy 2010.01.24. 13:35:08

Nekem tetszett a helyszín(a corusanti alvilág a kedvenc helyem SW-ben), Tera Sinube, a rendőrdroidok, a sztori érdekes volt: ellopja, eladja, megölik, meglógnak, happy end, de nekem tetszett ez a rész, ha ebben látnám először Ahsoka-t akkor még szeretném is karakterét. 90%

Nabopolasszar 2010.01.24. 14:46:47

70%
Nem figyeltél oda vagy 3x elmondták: This weapon is your LIFE!(Ez a fegyver az ÉLETED) Még szép hogy nem meri beismerni Skywalkernek hogy elvesztette. Te elvesztenéd az életed akkor mit kapnál az anyádtó/apádtól.

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2010.01.24. 14:49:23

@Nabopolasszar: Azt egyáltalán nem mondtam, hogy az lenne a helyes, ha megmondaná Anakinnak, viszont attól még sokkal jobb sztorit is kitalálhattak volna, mint hogy Ashoka elveszti a fénykardját.
Egyébként be vagytok jegyezve mindnyájan.

katona guy 2010.01.24. 15:00:32

Ja, Jesse a klón volt a 10. részből,ez Cassie volt.

General Zavala 2010.01.24. 17:32:29

Egyáltalán nem volt rossz rész. Amolyan kalandozós, tanulságos sztori, rengeteg látványos mutatvánnyal és egy igen szórakoztató, de bölcs Jedi-mesterrel. Azt még mindig furcsának tartom, hogy Ahsoka (és nem Ashoka )ekkora hepajt csapott az elveszett fénykardja miatt, az viszont aranyos volt, ahogy sumákolt a mestere előtt. Coruscant is bejött, az EP2 után végre kicsit jobban megismerhettük az Alvilág helyszíneit. Ez a rész is bebizonyította, hogy hiába szerepelt a bolygó 5 mozifilmben, még bőven van mit kihozni belőle. Gondolok itt a mágnesvasútra, a lebegő reklámkivetítőkre vagy a rendőr droidokra. Ahsokában csalódtam, ilyen agresszívnak nem igen láttam még....meglátszik, kinek a tanítványa. Crayar karaktere nem volt túl egyedi, egyből Aurra Sing jutott róla eszembe. Ahsoka tanítása a végén szép zárás volt. Lényegében hangulatos rész volt, ilyen is kell a 3-5 részes háborús-sztorik közé, máskülönben elvesztik a varázsukat.

grievous 2010.01.24. 18:30:37

Ez egy atlagos resz volt.80%.

pc.demo (törölt) 2010.01.24. 19:25:14

szerintem bőven megérdemel 90%-ot

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2010.01.24. 19:55:40

@katona guy: Ja, tényleg összekevertem, de most már kijavítottam mindenhol. Egyébként be vagytok jegyezve :)

SuperGalaxys · http://clonestories.blog.hu/ 2010.01.25. 07:05:00

@ffixer: HA mondjuk egy Coruscantot felrobbantó bomba távirányítójáért üldöznék egymást... Annak úgy lenne értelme :D

pc.demo (törölt) 2010.01.25. 13:40:58

nekem más bajom van ezzel a résszel: ilyen hülye karaktereket még soha nem láttam. mintha valami japán meséből halászták volna.
na meg a botból előrántható kard....
ezeken kívvűl szerintem jó volt.

@SuperGalaxys: csak képzelj a fénykard helyébe távirányítót. még a gombok is megvannak hozzá

pc.demo (törölt) 2010.01.25. 14:26:34

amikor a mágnesvasút (vagy mi a franc) megáll, honnan az a fékcsikorgás?

Ariza (törölt) 2010.01.25. 17:04:35

Hát az alapstory ténleg naon gagyi. Anakin kicsit lebaszta volna hogy hülye vagy mér nem vigyáztál eléggé azt nem kellett volna 2 napot a kard után szaladgálni. Viszont nekem Couroscant a kedvenc bolygóm (oan New Yorkos beütése van) a kedvenc filmem + az SW 2. (ezt láttam először moziba). És ezzel az alvilággal ténleg naon arra emlékeztetett, meg hogy Anakin is ugyanugy pofázik Ahsokának ahogy Obi-Wan tette vele egykoron, a "vasút" is naon tetszett. Ugyhogy ezért nálam ez a rész átviszi a nyolcvanat mondjuk 81%. De ha ténleg kicsit jobb storyt hozt volna ki belőle a kedvenc részem lehetett volna....

katona guy 2010.01.25. 20:38:30

én 2.-jára láttam az sw 2-t a moziba

grievous 2010.01.26. 14:30:32

Itt van egy kis video a Mandalore plot-rol www.youtube.com/watch?v=GcSSeUfn87c nem nagyon jo minosegu de jo.

NeSsoN 2010.01.30. 21:28:07

nincs mit mondanom elég szar rész lett 35%

Gubb 2010.02.04. 10:57:26

90%. Nem volt ez annyira rossz, csak a szokásos gond van vele: nem fordítottak a megírására elég gondot, egészen konkrétan, a bűnügyi szál volt kicsit összecsapva. Talán többet is ki lehetett volna hozni belőle. Amúgy nem olyan rossz az alapötlet, hiszen Tano padawan attól fél, hogy a fegyvere bűnözők kezébe kerül, teljesen érthető, hogy ideges és aggódik. Aki valóban belegondol a helyzetbe, az nem fog több lenéző megjegyzést tenni. Gondoljátok meg: ha nektek ellopnátok mondjuk a 38-as Smith&Wessonotokat, és lelőnének valakit vele, és megtalálnák a fegyvert a ti ujjlenyomotokkal a markolatán ... nemcsak gondatlansággal vádolhatnátok magatokat, de nagyobb bajba is kerülhetnétek.

Amúgy az öreg Sinube mester tök jó fej. Külön miatta érdemes megnézni.

Egyszóval ez egy átlagos színvonalú, elfogadható rész.

Gubb 2010.02.04. 10:58:55

"ujjlenyomotokkal" := ujjlenyomatotokkal, bocs, reggel van még ...

ffixer · http://www.clonewars.blog.hu 2010.02.04. 11:01:12

@Gubb: Akkor valószínű velem van a baj, és egyszerűen képtelen vagyok Ashokának szurkolni :) Egyébként bejegyezlek!

Hirnyo 2010.02.27. 10:39:45

Engem, Ashoka nem idegesít. A történet egy kicsit fura. 85%

Gubb 2010.03.20. 10:15:11

@ffixer: Köszi. Ashokát bizonyosan azért nem szeretik sokan, mert amolyan eminens kis stréber tudóscsaj stílusa van. Nekem szimpi. :-).

mpsith 2010.04.04. 17:00:38

Sztem, az alvilági hangulat miatt, megérdemel 90%-ot.

Gree parancsnok 2010.06.04. 19:41:06

én szeretem a finomfőzeléket.de ettől még nem jó rész.de már 2 hét múlva láthatjuk.
amúgy nekem ebben az évadban ez az egy rész,ami nem tetszett. de mindkét évadnak vannak hátrányai és előnyei.ebben az évadban sokkal több az olyan,hogy több részes.alig vannak kivételek. például a geonosisos részek 5 részt tesznek ki (a senate spy is ilyen,csak előzmény)

raty 2010.06.18. 19:00:39

Ez a rész inkább eg ilyen "különkiadás" mert semmi köze a clonewars történet fonalaihoz, hanem amolyan tanulságos mese. Attol még tetszett: 90%

Rex Százados 2010.07.03. 13:14:21

Nekem ez a rész 98%

A rendőrségi droidok nagyon tetszettek

Rex Százados 2010.07.03. 13:16:52

meg sinube mester is klassz volt
süti beállítások módosítása