3. évad 10. rész: Heroes on Both Sides - sztori leírás

ffixer

A háború továbbra is galaxis szerte zajlik, és ahogy húzódik, úgy nő az elveszett klónok száma. Márpedig a katonákat pótolni kell, és ez a folyamat bizony nem is olcsó, a hatalmas hadi kiadások már így is a csőd szélére sodorta a Köztársaságot. Ezért aztán megoszlanak a vélemények arról, hogy valóban a háború folytatása lenne-e a legbölcsebb dolog. Vannak akik úgy gondolják - például Padmé és társai-, hogy az örökös háborúzás helyett béketárgyalásokat kéne indítani a másik fél irányába, ezzel megszűntetve a további, egyre inkább elhúzódó vérontást, és költségeket.
Padmé álláspontjával szemben ott van Saam szenátoré, aki amellett érvel, hogyha elfogadják a javaslatát az új kredit-vonalakkal kapcsolatban, akkor deregulálhatják a bankokat, és a Köztársaság képes lesz felvenni azt a tőkét, ami a további klónok legyártásához szükséges. Ha valaki emlékszik, a Senate Murders-ben is hasonló viták folytak.
Végül aztán a vitatkozó felek nem jutnak közös álláspontra, így abban maradnak, hogy elnapolják a döntés meghozatalát egészen addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy a bankok deregulációja-e a helyes lépés.
Természetesen az említett Saam szenátor a neimodi Lott Dod társa, és ő is jelen van a Kereskedelmi Szövetségben, így a háború hasznot jelent számára. Így tehát társaival mindenképpen meg szeretné akadályozni, hogy Padmé-jék kezdeményezésére a Köztársaság béketárgyalásokat kezdjen a szakadárokkal.
Végül aztán támad egy ötletük, amivel rábírhatják a köztársasági szenátorokat, hogy gondolkodás, mérlegelés helyett rögtön beleegyezzenek a bankok deregulálásába. Egyszerűen csak el kell hozni a háborút coruscant-ra. Ez persze megnyilvánulhat akár egy kisebb terrorcselekményben is, a lényeg hogy legyen valami, amit a szakadárokra lehet fogni, s így teljességel meg lehet őket vádolni, amiből az következik, hogy a szenátorok - látván, hogy a szakadárok már az itteni bolygón fenyegetik őket- vita nélkül belemennek a szeparatisták elleni háború folytatásába.
Tervüket meg is osztják Dooku-val, aki Grievous-ön keresztül elküld néhány - magukat takarító droidnak álcázó- robbanó droidot a coruscant-ra, hogy ott majd robbantsák fel a generátort.
A múltkori vitánál szemlélőként Ahsoka is jelen volt, hogy tanuljon néhány dolgot a politikáról. A gyűlés után elmondja Padmé-nak, hogy nem tiszta számára minden dolog, mert a viták nem világítottak rá arra, hogy tulajdonképpen miért is folyik a háború, ő csak annyit tud - pontosabban hisz-, hogy a szeparatisták gonoszak, de a gyűlésen mindenki csak kamatlábakról, és a banki deregulációról vitatkozott.
Később Padmé azt javasolja, látogassák meg Bonteri szenátort. Ő a Független Rendszerek Szövetségének egyik szenátora, tehát szakadár. Ahsoka először csodálkozik, hogy Padmé-nak van szakadár barátja, de ő felvilágosítja a padawan-t, hogy a szakadárok sem mind egyszerű bábok Dooku kezében, egyesek sokkal többek annál.
Vannak közülük, akik - akár csak Padmé- a háború mihamarabbi befejezésére törekednek. Ilyen Bonteri szenátor is. Padmé ezért reméli, hogy tud vele találkozni, így talán tudnának tárgyalni, és netán a szakadár gyűlésen is elő tudnának rukkolni a béketárgyalás javaslatával. Ahsoka - most, hogy Padmé beszámolója után maga is máshogy látja a dolgokat- is beleegyezik abba, hogy meg kéne látogatni a szenátornőt.
A probléma csak annyi, hogy köztársasági szenátorok nem utazhatnak legálisan szeparatista bolygókra, viszont a jediknek - Ahsoka-nak is- van speciális engedélye, amivel szabad utaznia semleges bolygókra. A semleges bolygókról pedig már szakadár világokra is el lehet jutni. Padmé adja az ötletet, hogy Ahsoka felhasználhatná ezt az adottságát, aminek a segítségével elvihetné őt Bonteri szenátorhoz. El is indulnak, az uticéljuk a Raxus.
Ahsokáék álruhában, egy szállítóhajóban érkeznek meg többedmagukkal a szeparatista bolygóra. A leszállópályánál már várja őket Bonteri szenátor, aki elviszi a látogatókat a lakhelyéül szolgáló kúriába. Itt találkoznak Bonteri fiával, Lux-szal, aki körülbelül Ahsoka-val egyidős.
Ahsoka megtudja Bonteri-től, hogy nem minden szakadár felelős a háború kitöréséért, sokan vannak közülük akik ugyanúgy éreznek a köztársaság és a jedi rend iránt, mint maga Ahsoka. A szenátornő szerint az ő férje - Lux apja- is ilyen ember volt, sajnos azonban már csak múlt időben, mert egy évvel ezelőtt meghalt, miközben egy aargonari támaszpontot védett a klónoktól.
Később az udvaron Ahsoka elbeszélget Lux-szal is, akiben ugyanolyan egyoldalú kép van a jedikről, mint Ahsoka-ban a szakadárokról.
Lux korábban mindig azt hallotta a háború előtt, hogy a "jedik jók" most viszont a háború alatt, amikor annyi halálhírről hall, már nem igazán tudja mit higyjen, sokak szerint a jedik tehetnek a háború szörnyűségeiről. Ezt gondolja tehát a jedikről, annak ellenére, hogy Ahsoka az első akivel valóban találkozik.
Ahsoka esetében is hasonló a helyzet, ő eddig a szakadárokat szélsőségesen, egyértelműen "rossznak", holott ha a katonai vezetőket (Grievous, Ventress), és a droidokat leszámítjuk, Lux és az anyja az első szakadárok, akikkel valaha találkozott.
Így hát mindkét fiatalban megváltozik az egyoldalú, fekete-fehér kép arról, amit a másik félről gondolnak.
Padmé és Bonteri eközben megbeszélik, hogy a szakadár parlamentben is előterjesztik a javaslatot, hogy béketárgyalásokba kezdjenek a másik féllel. Mint az kiderül, az ottani törvényhozásban is hasonló kérdésekbe ütköznek, mint a Szenátusba. Azaz, hogy folytatni kéne-e a háborút, vagy inkább mihamarabb, tárgyalások útján véget kéne-e vetni neki.
Tehát Bonteri előterjeszti a javaslatot, a beszéde megosztja a jelenlévőket. Dooku, mint a gyűlés szervezője hologrammként van jelen a tárgyaláson, azt mondja, hogy a Független Rendszerek szabályzata felkiáltással kell eldönteni a kérdést.
Végül aztán a jelenlévők nagyobbik része igen-nel szavaz a béketárgyalás kezdeményezésére.
Az ok, amiért Dooku nem próbál betenni a kezdeményezésnek, az az, hogy tudja: a Coruscant-ot hamarosan támadás fogja érni, mégpedig ha a Köztársaság tudomást szerez róla, hogy a szakadárok békét akarnak velük kötni, majd hirtelen az ő nevükben még is terrorcselekmény fog történni a Szenátus bolygóján, akkor a szenátorok azt hihetik majd, hogy a szakadárok csak színlelték a béketárgyalások ötletét, hogy ezzel meggyengítsék a védelmüket.
Padmé-jék azonban mit sem tudnak a fenyegető támadásról, így elégedetten távoznak a Raxus-ról, vissza Coruscant-ra.
Amikor odaérnek, Padmé közli Palpatine főkancellárral, hogy a másik fél kezdeményezett, és összek kell hívni a gyűlést, meg kell szavaztatni, hogy viszonozzák-e a béketárgyalásokat. Padmé és Organa közösen elmondják a gyűlésen, hogyha a jelenlevők most megszavazzák a béketárgyalást, szükségtelenné válik a bankok deregulálása, és a háborús adósságok további növelése. Már épp úgytűnik, hogy a kezdeményezés után a viszonzás is sikeres a Szenátus részéről, amikor hirtelen egy hatalmas robbanás hallatszik, elmegy az áram, majd kigyulladnak a vészfények, majd a teremben eluralkodik a káosz.
Ugyanis amíg az ülés zajlott, a Grieovus által küldött, takarítódroidnak álcázott masinák behatoltak a coruscanti generátorba, megölték az ott dolgozókat, majd felrobbantották önmagukat, így az áramtermelő létesítmény felrobbant.
A félelem nagy úr, és bizony mindenki ugyanarra gondol: a szeparatisták tették, a béketárgyalás kezdeményezése pedig elterelő hadművelet volt.
Saam szenátorék ötlete bevállt, Padmé-jék nagy bánatára, és a háborúból profitálók nagy örömére a szenátorok félelmükben visszautasították a béketárgyalásokat, és megszavaztatták a bankok deregulálását, ami egyenlő a háború folytatásával, és a hadi kiadások további növelésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://clonewars.blog.hu/api/trackback/id/tr12547996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danityu 2010.12.30. 12:22:48

Mielőtt megnéztem volna, rossz érzéseim voltak a résszel kapcsolatban. (I've a bad feeling about this episode.) Olvastam, hogy politikai lesz, meg láttam rossz véleményeket, és én is elkezdtem úgy gondolkodni, hogy minek ilyen rész a sorozatba. Aztán megnéztem és rögtön megváltozott a véleményem. Egyrészt mert kellenek ilyen részek is, hisz a Sith-ek bosszújában is jelen van a politika, másrészt meg ez a rész teljesen rendben volt. Nem azt mondom, hogy szuper jó, de messze nem rossz.
süti beállítások módosítása